شهرهای پیشتاز در مدیریت هوشمند حملونقل عمومی
افزایش جمعیت شهرها و همچنین افزایش تعداد وسایل نقلیه مشکلات بسیاری را پیش پای مدیریت شهری قرار داده است.
1396/5/10 سهشنبه
تعداد بازدید:
6880
افزایش جمعیت شهرها و همچنین افزایش تعداد وسایل نقلیه مشکلات بسیاری را پیش پای مدیریت شهری قرار داده است. اما در جهت رفع چالشهای این حوزه، شهرهای بزرگ دنیا با درک پتانسیل بالای فناوری اینترنت اشیا در زمینه مدیریت شهری، استفاده از این تکنولوژی را در دستور کار خود قرار دادهاند.
یکی از بهترین نمونههای استفاده از راهکارهای اینترنت اشیا در مدیریت شهری، شهر بارسلونا در اسپانیاست. در سال ۲۰۱۲ مسئولان این شهر شروع به راهاندازی سامانه یکپارچهای کردند که شامل حملونقل عمومی، پارکینگ هوشمند، روشنایی هوشمند معابر و مدیریت پسماند بود. این نوآوریها باعث صرفهجویی در هزینهها و ارتقاء کیفیت زندگی شهروندان شده و همچنین این شهر به مرکز توجه صنایع تکنولوژیک در منطقه تبدیل شد.
اسپانیا از جمله کشورهایی بود که در سال ۲۰۰۸ با بحران اقتصادی جدی مواجه شد. اما با وجود مشکلات اقتصادی موجود، بارسلونا با استفاده از تکنولوژی روز، خود را به مدل موفقی از یک شهر هوشمند تبدیل کرد. شهردار بارسلونا در سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ پلتفرمی از نوآوریهای تکنولوژیک را در شهر پیادهسازی کرد. او تیمی را با عنوان شهر هوشمند بارسلونا شکل داد تا فرصتهای موجود برای بهبود سطح کیفیت زندگی شهروندان را شناسایی کنند. این تیم ۱۲ حوزه ازجمله حملونقل عمومی، سیستم آبرسانی، مدیریت منابع و انرژی و مدیریت پسماند شهری را شناسایی کرده و ۲۲ برنامه اجرای را برای ۸۳ منطقه شهری پیشنهاد کرد.
بارسلونا در حملونقل عمومی، استراتژی چند وجهی را اجرا کرد که شامل شبکهای از ماشینهای الکتریکی، اتوبوسها و پارکینگهای عمومی بود. این سیستم هوشمند به موقعیتیابی وسایل نقلیه عمومی، صرفهجویی در سوخت و پاسخگویی بهتر به سوانح کمک زیادی کرده است. با استفاده از این تکنولوژی، سیستم هوشمند ایستگاههای اتوبوس پیادهسازی شد که استفاده از خدمات حملونقل عمومی را برای شهروندان به یک تجربهی خوشایند تبدیل کرده است. همچنین از راهکارهای اینترنت اشیا در سیستم پارکینگهای هوشمند نیز استفاده شد. در سیستم، پارکینگهای خالی اطراف خودرو شما شناسایی شده و امکان رزرو و پرداخت آنلاین برای شما وجود دارد. تمام این سیستمها در کنار هم شبکهای یکپارچه را تشکیل داده است که در مدیریت امور، صرفهجویی در منابع و ارتقاء کیفیت زندگی شهروندان کمک شایانی کرده است.
یکی از شهرهای بزرگ دیگری که اهمیت استفاده از اینترنت اشیا در مدیریت حملونقل و ترافیک شهری را بخوبی درک کرده و آن را مورد بهرهبرداری قرار داده، ریو پایتخت برزیل است. شهر ریو به عنوان شهری زیبا و توریستی شناخته میشود. اما مدیریت این شهر با جمعیتی بالغ بر ۶ میلیون نفر چالشبرانگیز است. نوع معماری شهر و تعداد زیاد وسایل نقلیه، سبب ایجاد ترافیک سنگین در سطح شهر میشود. با توجه به همین مسئله، در سالهای گذشته زمان سفرهای درون شهری بسیار طولانی شده بود. بررسیهای انجامشده در سال ۲۰۱۳، خسارت ناشی از مشکلات ترافیکی در دو شهر ریو و سائوپائولو را حدودا ۴۳ میلیون دلار در سال برآورد کردند. طی چند سال اخیر، مسئولان شهر ریو همواره در تلاش برای بهبود سیستم حملونقل عمومی در این شهر بودهاند و جالب اینکه در نتیجه اقدام سالیان اخیر و بهرهگیری گسترده از راهکارهای اینترنت اشیا، اکنون شهر ریو به یکی از شهرهای هوشمند جهان تبدیل شده است.
مسئولان شهر ریو در جهت بهبود مدیریت شهری، یک مرکز کنترل عملیاتی تاسیس کردهاند که امکان نظارت بر تمام اتفاقات درون شهر را به صورت آنلاین فراهم میکند. در چهار سال گذشته با کمک این مرکز کنترل، زمان رسیدگی به حوادث اورژانسی ۳۰ درصد کاهش یافته است. این مرکز کنترل با کمک ۵۶۰ دوربین نصب شده در سطح شهر و اطلاعاتی که از سنسورهای هوشمند بهدست میآورد به صورت ۲۴ ساعته شهر را مانیتور میکند. حدودا ۸۸۰۰ اتوبوس و وسیله نقلیه توسط سیستم مکانیاب جهانی در این مرکز رسد میشوند تا در صورت بروز مشکل، اقدامات مناسب صورت گیرد. همچنین، این سیستم امکان پاسخگویی سریع و مناسب به حوادث طبیعی یا تصادفات را برای مدیران شهری فراهم کرده است.
در سالهای اخیر، در ایران نیز مدیریت کارآمد سیستم حملونقل عمومی، بهخصوص در کلانشهرها، به موضوعی قابلتوجه و اقدامی ضروری تبدیلشده است. شهروندان کلانشهرها، روزانه مدت زمان زیادی را در ترافیک میگذرانند که علاوه بر خطرات ناشی از آلودگی هوا، باعث اتلاف وقت آنها نیز میشود. نتایج بررسیهای میدانی انجمن علمی اقتصاد شهری ایران نشان میدهد بیش از ۴۵ درصد مردم تهران روزانه حدود ۲ تا ۳ ساعت از وقت خود را در ترافیک میگذرانند و این اتلاف وقت موجب افزایش تقاضا برای دستمزد و بالا رفتن هزینههای تولید در کشور خواهد شد که نهایتا منجر به کاهش ۱.۱۴ درصدی درآمد شهروندان میگردد.
سامانه مدیریت هوشمند ناوگان حمل و نقل یکی از خدمات سازمانی جدید ایرانسل است که بهعنوان راهکاری جامع و یکپارچه، در راستای توسعه خدمات مبتنی بر اینترنت اشیا در حوزه حملونقل اراﺋه میشود. بهرهگیری از این سامانه توسط سازمانها، سبب مدیریت بهینه وسایل نقلیه عمومی و سازمانی شده و همچنین مدیریت کارآمد و ساختاریافته مأموریتهای کارکنان سیستم حملونقل سازمانها در سراسر کشور میسر میشود. پیادهسازی این سامانه نیازمند زیرساختهای ارتباطی و اینترنتی گسترده است که ایرانسل بهعنوان برترین اپراتور دیتای کشور ، این زیرساختها را فراهم کرده.